Babiččina Vánočka

Na přípravu tradiční vánočky si připravíme:

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg másla
  • 2 žloutky
  • 1 kostička droždí
  • 1 lžička mletého badiánu
  • hrst rozinek
  • hrst nasekaných mandlí

Z droždí vyrobíme kvásek. Všechny přísadi dáme do mísy a zaděláme mlékem (cca 1-2 dcl). Mandle můžeme dát do směsi anebo jimi ozdobit hotovou Vánočku. Zadělané těsto necháme kynout alespoň 1 hodinu. Poté zapleteme Vánočku, potřeme rozkvrdlanými vejcemi, ozdobíme mandlemi a pečeme na 170 stupňů do zlatova.

Zda je Vánočka upečená zkontrolujeme zapíchnutím špejle – těsto je hotové až když se nelepí na špejli.