Špenátová polévka

  • špenát
  • jíška
  • mléko
  • vejce

Opraný špenát necháme ve vodě převařit. Scedíme jej a na masovém strojku dvakrát umeleme. Vodu zahustíme bledou jíškou, přidáme mletý špenát, sůl a květ. Než neseme na stůl můžeme zahustit trochou mléka a žloutkem.

Podáváme s osmaženým chlebem.

Španělská polévka

2 natvrdo uvařené žloutky třeme se strouhaným tvrdým sýrem na kašičku. Zředíme polévkou z kostí, aby polévka byla zahoustlá. Prohřejeme na mírném ohni, ale nevaříme. Dobře prohřátou řídkou kašičku nalijeme do ostatní odcezené polévky z kostí a zeleniny.

Krupková mléčná polévka

Ječné krupky uvaříme do měkka v osolené vodě a zalijeme sbíraným oslazeným mlékem. Osolíme a podáváme s čerstvým chlebem.

Smažená krupičná polévka

Usmažíme dozlatova krupici na rozpáleném omastku. Zalijeme zeleninovou polévkou. Usekáme zelenou petrželkou a přidáme do polévky.

Chlebová polévka

Tvrdší chléb se nechá rozvařit v polévce zeleninové. Rozkvrdláme žloutek. Zlepšíme polévkovým kořením.

Zelná polévka

  • kyselé zelí
  • sůl
  • slanina
  • cibulka
  • hladká mouka
  • brambory

Rozkrájíme 0,5 kg kyselého zelí a přepereme, postavíme do slané vody, aby bylo potopeno a zvolna vaříme. Na 4 dkg rozpálené slaniny, drobně nakrájené, usmažíme do růžova, jednu malou drobně nakrájenou cibulku k tomu přidáme. Trochu mouky usmažíme a touto jíškou polévku zahustíme a povaříme.

K polévce podáváme ve slupce uvařené oloupané brambory.