Vanilkové rohlíčky

V Česku pravděpodobně nejpopulárnější vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky. Tradiční recept, se kterým nemůžete udělat chybu:

  • hladká mouka (300 gramů)
  • moučkový cukr (50 gramů)
  • máslo (200 gramů)
  • ořechy (lískové, vlašské nebo mandle) (100 gramů)
  • 2 vejce

na obalování:

  • moučkový cukr (150 gramů)
  • vanilkový cukr (2 lžíce)

Mouku, máslo, cukr a drcené ořechy (můžeme vybrat dle chuti mandle, lískové nebo vlašské ořechy) dáme na vál, přidáme dva žloutky a uhněteme těsto. Těsto necháme přes noc uležet. Druhý den z těsta vyrobíme malé zahnuté rohlíčky.

Vysázíme na plech a pečeme při cca 180 stupních asi 7 minut. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Necháme týden či dva odležet.