Babiččina Vánočka

Na přípravu tradiční vánočky si připravíme:

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 10 dkg cukru
  • 10 dkg másla
  • 2 žloutky
  • 1 kostička droždí
  • 1 lžička mletého badiánu
  • hrst rozinek
  • hrst nasekaných mandlí

Z droždí vyrobíme kvásek. Všechny přísadi dáme do mísy a zaděláme mlékem (cca 1-2 dcl). Mandle můžeme dát do směsi anebo jimi ozdobit hotovou Vánočku. Zadělané těsto necháme kynout alespoň 1 hodinu. Poté zapleteme Vánočku, potřeme rozkvrdlanými vejcemi, ozdobíme mandlemi a pečeme na 170 stupňů do zlatova.

Zda je Vánočka upečená zkontrolujeme zapíchnutím špejle – těsto je hotové až když se nelepí na špejli.

Vanilkové rohlíčky

V Česku pravděpodobně nejpopulárnější vánoční cukroví – vanilkové rohlíčky. Tradiční recept, se kterým nemůžete udělat chybu:

  • hladká mouka (300 gramů)
  • moučkový cukr (50 gramů)
  • máslo (200 gramů)
  • ořechy (lískové, vlašské nebo mandle) (100 gramů)
  • 2 vejce

na obalování:

  • moučkový cukr (150 gramů)
  • vanilkový cukr (2 lžíce)

Mouku, máslo, cukr a drcené ořechy (můžeme vybrat dle chuti mandle, lískové nebo vlašské ořechy) dáme na vál, přidáme dva žloutky a uhněteme těsto. Těsto necháme přes noc uležet. Druhý den z těsta vyrobíme malé zahnuté rohlíčky.

Vysázíme na plech a pečeme při cca 180 stupních asi 7 minut. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Necháme týden či dva odležet.